Tips van de coach: Hoe leer je leren?

7/26/2022
Femke Gielis
Learning Lead & Learning Coach

Ongeveer twee jaar geleden stelde Noah Road mij de leukste vraag die ik tot nu toe heb gehad: wil je onze collega’s leren om te leren? Toen ik vroeg wat ze daar precies mee wilden bereiken, was het antwoord: “Wij zien dat medewerkers impact willen maken in lijn met hun purpose. Dat kan alleen als je weet wat je drijft en vanuit daar handelt. Wanneer wij dit faciliteren en de match maken met de doelstellingen van het bedrijf, hebben we een win-win.” Ik heb in veel organisaties gezien dat men waarde hecht aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Maar nieuwsgierig zijn naar wat hun medewerkers beweegt en dát als kracht zien voor jouw bedrijf? That’s new!

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Zo’n tien collega’s zijn bewust bezig geweest met hoe ze leren leren, zowel individueel als in groepsverband. En daar hebben we met zijn allen ook weer van geleerd. Uit de reflectie van alle collega’s, de eigenaren van Noah Road en van mijzelf deel ik de vijf belangrijkste lessen.

Vijf lessen om te leren leren
1. Vaar op je kompas

Heb voor jezelf scherp: waar ben ik goed in? Waar hou ik van? Welke bijdrage wil ik leveren? Wat zijn mijn waarden? Geen makkelijke, maar wel wezenlijke vragen. Het kompas wat hier uitkomt is een combinatie van iets wat voor jou rationeel klopt en wat gevoelsmatig resoneert. Vanuit hier kun je gaan groeien terwijl je – heel belangrijk - in verbinding blijft met jezelf.

2. Hanteer een growth mindset

Geloof erin! Je brein ontwikkelt zich je hele leven lang. Wanneer je gelooft dat je iets kan leren, dan ontwikkel je je ook. Het omgekeerde werkt helaas ook; geloof je er niet in, dan is de kans klein dat het je lukt.

3. Ga uit je comfortzone

Zet stappen die 20% buiten je comfortzone zitten. Deze sweetspot herken je doordat het prikkelt en inspireert, je voelt een gezonde dosis spanning. Maar de spanning is ook weer niet dusdanig dat het té eng is, en je het hoogstwaarschijnlijk niet gaat doen.

4. Reflecteer

Om effectief te leren móet je regelmatig uitzoomen. Stappen zetten in de waan van de dag, voelt als bezig zijn maar brengt je niet veel verder. Bovendien raak je het contact met je kompas kwijt. Reflectiemomenten inbouwen is een voorwaarde om te leren en keuzes te blijven maken in lijn met je kompas.

5. Verbind

Doe het allemaal niet alleen. Deel je leerproces met mensen om je heen. Laat je spiegelen en uitdagen door een coach, wissel ervaringen uit met collega’s of buddy’s, vraag je vrienden en familie om feedback.

Resultaat: een leercultuur

Wat heeft dit opgeleverd? Binnen Noah Road zie ik een cyclus van doelen stellen – bewuste stappen maken – reflecteren en repeat. Op individueel niveau, op project niveau én op organisatieniveau. Tools als de OGSM, 360 graden feedback en groepsintervisies zijn ingebakken in het dagelijkse werk. En het allerbelangrijkste: begeleiding hiervan is nauwelijks meer nodig. Collega’s zijn zelfredzaam. Onder woorden brengen wat ze drijft, waarderen en willen veranderen hebben ze onder de knie. Iets uitproberen wat nog nooit is gedaan gebeurt aan de lopende band. Fouten maken is OK. Zolang je maar met elkaar reflecteert en weer een gerichte volgende stap bepaalt.

Klaar voor de toekomst

Onze collega’s hebben geleerd om te leren, en blijven dit toepassen. Ze staan in hun kracht en maken impact in lijn met onze bedrijfsdoelstellingen. Ook zijn ze in staat samen met ons in ontwikkeling te zijn, waardoor we ons klaar voelen voor de wereld van morgen. Dit maakt ons enthousiast! Wij zetten onze expertise op het gebied van schaalbaar re- en upskillen in om andere bedrijven ook te helpen deze stap te maken. Nieuwsgierig? Neem dan gerust contact met ons op.