Succesvol reskillen begint met de juiste mindset

8/25/2022
Ilse Leen
Product Owner Learning & Skills

Om klaar te zijn voor de toekomst, heb je als bedrijf flexibele, toekomstbestendige en geëngageerde medewerkers nodig. Medewerkers die eigenaarschap voelen, hun ontwikkelproces actief sturen en zich willen doorontwikkelen in hun vakgebied. De juiste mindset is daarbij essentieel voor het succes van de reskiller.

Ik schreef het al eerder; reskilling en upskilling zijn de toekomst van werk. We kunnen er niet omheen dat de vraag naar andere vaardigheden - zoals creativiteit, samenwerken en probleemoplossend vermogen – toeneemt. Daar komt bij dat Covid-19 mensen heeft wakker geschud. Zij denken steeds meer na over wat werk voor hen betekent. Geeft het me wel voldoening, haal ik het beste uit mezelf en krijg ik er energie van? De antwoorden vinden op die vragen, is een zoektocht.

Persoonlijke kompas

Ikigai is het Japanse woord voor het punt waarop iemands passie, missie, beroep en roeping samenkomen. Met andere woorden: het is waar jij je bed voor uitkomt en waar je energie van krijgt. Hoe kom je erachter wat jouw ikigai is? En als je het weet, hoe breng je dat dan in de praktijk? Ik zeg het je eerlijk; het is een continu proces. Ik weet inmiddels dat ik blij word van  creatief en analytisch bezig zijn. Als ik mijn ikigai in één zin samenvat, dan is het deze: Ik ben altijd bezig met het vinden van ideëen en verhalen die me inspireren om nieuwe dingen te maken. Dat is mijn persoonlijke kompas, waarom ik doe wat ik doe.

Drijfveren en doelen

Me bewust zijn van dit zelfinzicht helpt om de waarden die erbij horen, toe te passen in zowel mijn werk als in mijn privéleven. Vanuit de overtuiging dat succesvol reskillen met de juiste mindset begint, helpen we bedrijven en hun medewerkers om ook hun doelen en drijfveren te ontdekken. Dat doen we bijvoorbeeld met de track Future Fit You. Centraal daarin staat persoonlijk leiderschap.

Woman writing down her goals while sitting behind her laptop
Groepsgevoel en individuele coaching

Dit ‘leidinggeven aan jezelf’ begint met zelfinzicht en daar helpen we de deelnemers aan deze track bij. De zoektocht naar iemands persoonlijke kompas levert het meest op in een groep met deelnemers met verschillende achtergronden en functies. Als je elkaar als deelnemer vertrouwt, durf je zaken te delen en leer je vanuit andere invalshoeken te kijken. Zo onderscheiden we ons met onze skill tracks door enerzijds te werken aan dat groepsgevoel en anderzijds alle deelnemers individueel te coachen.

Maak een plan

Als deelnemer verken je eerst jouw krachten en valkuilen die je bespreekt met jouw eigen coach. Vervolgens bundel je alle inzichten tot je persoonlijk kompas. Daarmee maak je een plan: waar wil ik aan werken? Ik ben daarbij zelf fan van de 3x3x3 methode: stel jezelf drie doelen, voor de komende drie maanden, met drie supporters als stok achter de deur. Het kan zijn dat jouw doelen leiden tot reskilling of upskilling. Maar misschien ook helemaal niet. Misschien wil je juist werken aan de balans tussen werk en privé, of actie ondernemen op je fysieke gezondheid. Of jezelf beter leren profileren. Er zijn talloze wegen mogelijk. Waar het om gaat, is dat jij je er prettig bij voelt en het je verder helpt.

Effectieve leerstrategie

Blijkt reskilling of upskilling wél een grote behoefte te zijn? Dan – zoals ik al schreef – weet je dat je met de juiste mindset aan dat traject begint. Die is essentieel om succesvol te zijn. Als jij je eigenaar voelt van jouw doelen, dan ga je ook op zoek naar hoe je dit aanpakt en hoe dit bijvoorbeeld past binnen de doelen van je organisatie. Dat levert meer betrokkenheid op. En als je je talent beter kunt benutten in je werk, ben je meer tevreden en haal je meer voldoening uit je werk. Dat leidt tot minder verzuim, minder verloop en een hogere productiviteit. Beginnen met het ontdekken van je persoonlijk kompas is dus een win-win, zowel voor werknemers als werkgevers.