Lean Yellow Belt

Hoe los je problemen binnen je organisatie effectief op? En hoe blijf je continu verbeteren? Met Lean! Maar hoe zorg je ervoor dat deze standaardmethode ook aansluit op jouw specifieke organisatie?

De vraag

Onze opdrachtgever past de Lean methodiek al met succes toe in diverse teams, maar nog niet iedere medewerker kent de ins en outs van deze way of working—terwijl het wel dé internationale standaard is voor procesverbetering. Het Lean expertteam zocht daarom naar een manier om de huidige fysieke trainingen in een online leerpad aan te bieden, daarin meteen de unieke expertise uit het team vast te leggen én best practices uit de organisatie aan het leerpad toe te voegen.

We maakten daarom in co-creatie een online Lean Yellow Belt programma op maat dat perfect aansluit bij de dagelijkse werkpraktijk van de medewerkers. De opgedane inzichten worden getest in een kennis- en praktijktoets.

Onze aanpak

De expertise van de Lean Black Belt experts binnen de bank stond in dit project centraal. Op basis van hun kennis, inzicht en ervaringen ontwierpen we een gevarieerd leerpad dat antwoord geeft op vijf belangrijke vragen uit de Lean gedachtengoed, zoals ‘Hoe kunnen we de klantwaarde maximaliseren?’ en ‘Hoe gaan we de organisatie transformeren?’.

Deze vragen worden beantwoord in korte episodes met elk een duidelijke focus en heldere taal. De informatie is verrijkt met veel sprekende voorbeelden, video’s, downloadbare tools en interactieve vragen die je helpen meer inzicht te krijgen in je eigen situatie. Stap voor stap wordt je door de methode geleid.

Deze vier uur content wordt afgesloten met een kennistoets en een eindopdracht. Tijdens deze opdracht maak je een actieplan om verspillingen in je eigen werkomgeving gestructureerd aan te pakken volgens een vast template.

Het leerpad wordt actief ondersteund met een Teams community en een buddysysteem. Deelnemers kunnen hun voortgang bespreken met een buddy die die maand dezelfde opdracht doet, en elkaars werk reviewen via het dedicated Teams kanaal. Om deelname aan deze opdracht te stimuleren, maken deelnemers bij afronding kans op een Lean masterclass naar keuze.

“De meeste deelnemers tot nu toe hebben de learning in één keer doorlopen. Zelfs al in de eerste week na livegang zijn mensen enthousiast begonnen met de eindopdracht!”

Het resultaat

De eerste stap naar een organisatienetwerk van Lean ambassadeurs is gezet! Met deze Lean Yellow Belt training beschikt de bank over een volwaardig online leerpad waarmee deelnemers klaargestoomd zijn om de principes van Lean in de praktijk te brengen. Ook kunnen ze na deze training doorstromen naar bijvoorbeeld het Lean Green Belt traject.